Digital Radio F.A.Q.

Digitaal radio luisteren is relatief nieuw, waarbij vooral radio luisteren via DAB+ op dit moment voor vele Nederlanders nieuw en soms onbekend terrein is. En nieuwe of onbekende materie roept soms ook vragen op.

 

Heb je vragen over Digital Radio NL of DAB+? Kijk dan hieronder in de lijst met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl

 

Digitale Radio FAQ's

Kies een categorie

5 - DAB+ in de auto

De DAB+ antenne van de auto

 

Bij DAB+ ontvangst in de auto is de antenne misschien wel het belangrijkste onderdeel in de keten. De auto is een ‘kooi van Faraday’, wat inhoudt dat een signaal dat van buitenaf komt moeite heeft binnen in de auto te komen. Ook het feit dat veel autoramen tegenwoordig zon- en warmtewerend zijn zorgt ervoor dat signalen moeite hebben om door te dringen in de auto.

 

De beste antennes voor een auto zijn de versies die buiten de auto, dus op het dak, worden geplaatst. Daar heeft u de keuze uit zogenaamde ‘sharkfin’ antennes en ‘spriet’ antennes. Uit metingen is gebleken dat de spriet antenne verreweg de beste ontvangst heeft en de raam antenne de minste. De sharkfin doet het ook goed, alleen dan wel iets minder dan de spriet antenne. Er zijn inmiddels vele DAB+ antennes voor de auto beschikbaar. Kijk hier voor een overzicht van beschikbare antennes (vink aan de linkerkant de optie 'Antenne' aan).

 

Disclaimer: keuze voor apparatuur en correcte werking daarvan is de verantwoordelijkheid van de consument. Digital Radio NL geeft geen adviezen en kan ook niet verantwoordelijk gehouden voor de (niet) juiste werking van door de consument gekozen apparatuur.

 

 

 

 

 

Hoe ontvang ik digitale DAB+ radio in mijn auto?

 

Juist in de auto kun je nu al genieten van alle voordelen van DAB+ digitale radio. Een digitale DAB+ radio installeren in je auto kan eenvoudig, maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen.

 

In de auto wordt onderscheid gemaakt tussen radio’s in:

- een nieuwe auto

of

- een bestaande auto

 

Nieuwe auto

In de eerste vijf maanden van 2015 werd ruim 10% van de auto’s verkocht met DAB+ standaard aan boord. Bij alle autofabrikanten zijn modellen waar digitale radio standaard wordt meegeleverd of als optie verkrijgbaar. Vraag hiernaar bij de dealer bij de aanschaf van een nieuwe auto.

 

Wat moet ik doen om mijn FM-autoradio te upgraden naar DAB+ digitale radio (bestaande auto)?

Je hebt een auto en wilt je radio upgraden naar DAB+ digitale radio. Er zijn dan twee mogelijkheden: 

 

1.    De originele radio kan eruit

Indien jouw radio vervangen kan worden, is de upgrading naar DAB+ digitale radio eenvoudig. Door een keuze te maken uit een nieuwe DAB+ digitale radio, met eventuele opties als USB met MPEG3, Bluetooth, handsfree car kit, streaming (Spotify) vervang je de oude radio door een nieuwe.

 

2.    De originele radio kan er niet uit

Indien jouw radio niet vervangen kan worden, bestaan er twee opties voor upgrading van jouw radio naar DAB+ digitale radio:

 

A. 

Geïntegreerde oplossing: teksten worden weergegeven op display van je originele radio, bediening verloopt via de originele knoppen van je radio en/of je stuurwiel. Je voegt een kastje toe, maar je ziet er aan de buitenkant niets meer van.

 

B.

Niet geïntegreerde oplossing: bediening en display weergave extern (niet op originele radio). Los displaytje / car kit middels een apparaatje met sigarenaansteker-plug

 

Hulp bij keuze en inbouw:

Om een DAB+ digitale radio in uw auto te monteren vraag hulp bij uw autodealer, auto accessoire retailer of inbouwspecialist.

 

 

 

 

 

‚Äč

Kan ik zelf een DAB+ digitale radio inbouwen?

 

Het is mogelijk dit zelf te doen. Voor het beste resultaat raden we u echter aan een professional in te schakelen.

 

 

 

 

Wat kost DAB+ digitale radio in de auto?

 

De kosten van DAB+ digitale radio zijn afhankelijk van het product u kiest en de bijbehorende antenne en/of installatiekosten.