Digital Radio F.A.Q.

Digitaal radio luisteren is relatief nieuw, waarbij vooral radio luisteren via DAB+ op dit moment voor vele Nederlanders nieuw en soms onbekend terrein is. En nieuwe of onbekende materie roept soms ook vragen op.

 

Heb je vragen over Digital Radio NL of DAB+? Kijk dan hieronder in de lijst met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl

 

Digitale Radio FAQ's

Kies een categorie

7 - Binnen- en buitenland

Kan ik buitenlandse radiostations via DAB+ in Nederland ontvangen?

 

Het is helaas niet mogelijk buitenlandse radiostations in Nederland via DAB+ te ontvangen. Door overshoot zou het in grensgebieden van aangrenzende landen eventueel zeer beperkt mogelijk zijn, maar daar kun je niet vanuit gaan. 

 

Anders dan satelliet- of internet-radio is DAB+ land-gebaseerd en werkt DAB+ alleen binnen het zendbereik. Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar buitenlandse stations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station. Dit laatste kan voor u, afhankelijk van uw (mobiele) abonnement, wel kosten meebrengen voor dataverkeer. Meer informatie daarover kunt u inwinnen bij uw (mobiele) provider.

 

 

 

 

 

 

Kan ik Nederlandse radiostations via DAB+ in het buitenland ontvangen?

 

Het is helaas niet mogelijk Nederlandse radiostations in het buitenland via DAB+ te ontvangen. Door overshoot zou het in grensgebieden van aangrenzende landen eventueel zeer beperkt mogelijk zijn, maar daar kun je niet vanuit gaan. 

 

Anders dan satelliet- of internet-radio is DAB+ land-gebaseerd en werkt DAB+ alleen binnen het zendbereik. Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar Nederlandse radiostations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station. Een overzicht daarvan vindt u op http://digitalradio.nl/luister-live. Dit laatste kan voor u, afhankelijk van uw (mobiele) abonnement, wel kosten meebrengen voor dataverkeer. Meer informatie daarover kunt u inwinnen bij uw (mobiele) provider.

 

 

 

 

 

Kan ik in het buitenland met mijn eigen DAB+ digitale radio luisteren naar radiozenders uit dat land?

 

Ja. In Nederland worden DAB+ diensten uitgezonden op Band III. Veel Europese landen gebruiken ook Band III, hoewel sommige een andere band, L-Band, gebruiken. De digitale DAB+ radio’s in Nederland zijn geschikt voor Band III. Indien u de grens overgaat naar bijvoorbeeld Duitsland, dient u een autoscan uit te voeren, waardoor de radio de zenders van dat land zal vinden.