Digital Radio F.A.Q.

Digitaal radio luisteren is relatief nieuw, waarbij vooral radio luisteren via DAB+ op dit moment voor vele Nederlanders nieuw en soms onbekend terrein is. En nieuwe of onbekende materie roept soms ook vragen op.

 

Heb je vragen over Digital Radio NL of DAB+? Kijk dan hieronder in de lijst met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl

 

Digitale Radio FAQ's

Kies een categorie

1 - Over DAB+

Wat is DAB+ eigenlijk?

 

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is de verbeterde versie van DAB, dat in 1981 is ontwikkeld door het Instituut voor Radiotechniek in Duitsland. Het betrof een onderzoeksproject van de Europese Unie.

 

Anno 2013 is DAB+ een volwaardige digitale uitzendtechniek met veel voordelen. Het Nederlandse samenwerkingsverband Digital Radio NL werkt o.a. met DAB+ techniek. Buiten Nederland zijn er veel andere landen die via DAB/DAB+ uitzenden, zoals Australië, Duitsland, de UK, Noorwegen, Zwitserland, België, Italië, Polen en Denemarken.

 

DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en je navigeert eenvoudig op alfabet naar je favoriete zender. De digitale ontvanger stelt na een éénmalige installatie scan direct haarscherp af op het gewenste radiostation (af en toe kun je nieuwe autoscans uitvoeren om te zien of er meer stations bij gekomen zijn). Daarnaast kunnen zenders met DAB+ technologie aanvullende informatie leveren, waaronder beeldmateriaal. Afhankelijk van het type radio kun je deze beelden zien. 

 

 

 

 

 

Op welke manier wordt DAB+ gecodeerd?

DAB+ wordt gecodeerd in MPEG4/AAC+ codering, ook wel bekend als HE-AAC. Met deze codering is met lagere bitrates goede geluidskwaliteit te bereiken. 

Waarom wordt DAB+ geïntroduceerd?

 

Innovatie van de ether is logisch, efficiënt en praktisch; het biedt luisteraars meer gemak.

 

Bij televisie is digitaal kijken inmiddels volledig geïntegreerd in de samenleving en analoog kijken achterhaald. Het grote voordeel van digitalisering van de ether voor radio is dat er meer ruimte beschikbaar komt om meer keuze te bieden aan de luisteraars. De ether FM is analoog en deze zenders nemen veel capaciteit in beslag, waardoor het aanbod beperkt is. Door de ether te digitaliseren met DAB+ wordt het aanbod zenders voor de luisteraar sterk vergroot. Daarnaast is het grote voordeel ten opzichte van analoge ether FM dat DAB+ in bijna heel Nederland in de ether te ontvangen is.

 

Klik hier voor meer informatie over DAB+ ontvangst.

 

 

 

 

 

Verdwijnt de (ether) FM binnenkort?

 

DAB+ is op termijn de opvolger van de FM, maar op dit moment is nog niet bepaald in welk jaar dit definitef gaat gebeuren. De radiodiensten via de AM zijn per eind augustus 2015 al wel uitgeschakeld.

 

Een aantal landen in Europa heeft bepaald wanneer hun FM-netwerken worden afgeschakeld. O.a. Noorwegen in 2017, Zwitserland circa 2022, Duitsland en Engeland werken aan Digital Switch Over plannen, net als in Polen en Italië en in Denemarken staat dit gepland in 2019.

 

 

 

 

 

Bestaat er een overzicht met DAB+ frequenties of kanalen?

Anders dan FM, zenden radiostations via DAB+ niet uit in ‘frequenties’, maar in ‘kanalen’. Een compleet overzicht van kanalen is te vinden op http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html

Kan ik met digitale DAB+ radio programma's pauzeren, terugspoelen of opnemen?

 

Sommige radiomodellen hebben de optie om live uitzendingen te pauzeren en terug te spoelen. Andere hebben een timer voor het opnemen van programma's op een specifiek tijdstip. Beide mogelijkheden geven je flexibiliteit en controle.

 

 

 

 

 

Kan ik FM ontvangen op mijn digitale radio?

 

Ja. In bijna alle gevallen kan dat. Let bij aanschaf op het DAB+ en FM logo op de verpakking of bij de productbeschrijving.