Digital Radio F.A.Q.

Digitaal radio luisteren is relatief nieuw, waarbij vooral radio luisteren via DAB+ op dit moment voor vele Nederlanders nieuw en soms onbekend terrein is. En nieuwe of onbekende materie roept soms ook vragen op.

 

Heb je vragen over Digital Radio NL of DAB+? Kijk dan hieronder in de lijst met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl

 

Digitale Radio FAQ's

Kies een categorie

3 - Storingen en problemen

Netwerkstoringen

 

Op dit moment zijn er geen netwerkstoringen bij ons bekend.

 

Het kan soms voorkomen dat de ontvangst tijdelijk wegvalt op uw DAB+ radio. Dit kan te maken hebben met regelmatige werkzaamheden aan de zendmasten om updates door te voeren ter bevordering van de kwaliteit van de doorgifte. Het kan hierbij voorkomen dat de commerciële omroepen wel kunnen worden ontvangen, maar de publieke omroepen niet, of vice versa of dat de regionale omroepen tijdelijk niet kunnen worden ontvangen en publiek en/of commerciele wel, of vice versa. De drie partijen werken namelijk met drie verschillende netwerken waardoor een (tijdelijk) verschil in doorgifte kan bestaan.

 

 

 

 

 

Atmosferische storingen

 

Op dit moment zijn er geen atmosferische storingen bij ons bekend.

 

Wat zijn atmosferische storingen? 

Net als bij de FM, kan de ontvangst van DAB+ als gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden (tijdelijk) worden gestoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mist, op warme dagen, of wanneer de dag begint met felle zon. De gevolgen kunnen zijn (zware) storing of onderbrekende- of helemaal geen ontvangst. Dit effect is gelukkig wel tijdelijk.

 

De boosdoener van weer-gerelateerde storingen is in de meeste gevallen een aanhoudend hogedrukgebied op de Noordzee, hoewel er ook andere oorzaken kunnen zijn. Vanwege temperatuur-inversies wordt het radiosignaal anders afgebogen, waardoor deze op andere locaties storing oplevert dan onder normale omstandigheden. Gelukkig komen dergelijke storingen heel weinig voor, maar vervelend is het wel. Voor de luisteraar en de radiostations.

 

Digital Radio NL, radiostations en de zenderoperators hebben helaas geen invloed op het weer. Tijdens een periode van troposferische storing kunnen dan ook geen concrete maatregelen worden genomen om deze op te heffen. Het is een kwestie wachten op weersverandering, eigenlijk juist op een verslechtering daarvan. Hoe vervelend ook, gelukkig zijn deze storingen van tijdelijke aard.

 

 

 

 

 

Ik ontvang niets/weinig meer

 

Soms wisselen radiozenders van digitaal kanaal of worden er zenders toegevoegd of verwijderd. Ook kan het zo zijn dat digitale DAB+ ontvangers soms kanalen kwijtraken. Voor de zekerheid kun je dan met de DAB+ digitale ontvanger een nieuwe 'Autoscan' uitvoeren. De radio reset dan alle instellingen en zoekt de beschikbare DAB+ radiostations opnieuw op. De klachten zouden dan verholpen moeten zijn. 

 

 

 

Wat moet ik doen bij problemen met ontvangst/signaal?

 

Het kan voorkomen dat de ontvangst tijdelijk wegvalt op uw DAB+ radio. Dit kan te maken hebben met regelmatige werkzaamheden aan de zendmasten om updates door te voeren ter bevordering van de kwaliteit van de doorgifte. Het kan hierbij voorkomen dat de commerciële omroepen wel kunnen worden ontvangen, maar de publieke omroepen niet, of vice versa of dat de regionale omroepen tijdelijk niet kunnen worden ontvangen en publiek en/of commerciele wel, of vice versa. De drie partijen werken namelijk met drie verschillende netwerken waardoor een (tijdelijk) verschil in doorgifte kan bestaan.

 

Hoewel de ontvangst door Nederland steeds wordt uitgebreid door het plaatsen van meer zendmasten, is ontvangst op sommige locaties helaas toch soms nog niet mogelijk omdat indoor dekking niet overal te garanderen is. Dit heeft te maken met de aanwezige signaalsterkte buiten en de omvang van eventuele obstakels. Bijvoorbeeld: een houten wand van een schuurtje houdt minder signaal tegen dan het beton van een muur en zal dus een betere ontvangst genereren. Denk hierbij ook aan de vergelijkbare signaalsterkte bij mobiele telefonie ontvangst.

 

In geval van een storing kan het helpen om een autotune/autoscan uit te voeren. Mocht auto tune niet het gewenste effect hebben dan kunt u proberen terug te gaan naar de fabrieksinstelling.

 

Opties auto tune/auto scan:

1. Druk op auto tune

2. Herpositioneren van de radio, dan autotune

3. Herpositioneren van de antenne, dan autotune

 

Andere situaties

A. Wel stationsnamen, geen geluid >> GEEN DAB+ radio of het volume staat zacht

B. Wel ontvangst, geen geluid >> Zie punt 1-3 of het volume staat zacht

C. Wel publieke, geen commerciële zenders of v.v. >> Zie punt 1-3

D. Wel Radio 1, geen Radio 6 (bijvoorbeeld), kan niet, u luistert dan via FM