Week van de Digitale Radio 2023

Van maandag 5 juni tot en met vrijdag 9 juni 2023 was het weer de Week van de Digitale Radio. Elke dag maakte jij kans op een DAB+ radio, ter waarde van € 52,95.
De winnaars

De actieweek is voorbij! Kelly Aarts, Cor van der Steenhoven, Sjaak Bosman, Chantal Norder en Harry Deckert gingen er de afgelopen week vandoor met die DAB+ radio ter waarde van € 52,95. Zij kunnen voortaan genieten van meer zenders en digitale geluidskwaliteit. Gefeliciteerd met jullie prijs!

Viel je dit keer niet in de prijzen? Hou dan onze Facebook-pagina goed in de gaten voor meer acties.

Radio

Je hoort er het laatste nieuws, de lekkerste muziek of een interessante discussie. Radio is al decennialang het medium waar miljoenen mensen dagelijks naar luisteren, waar en wanneer je maar wilt en op allerlei verschillende manieren. Onder andere via internet op je telefoon, tablet of computer, via je digitale televisie maar ook via de ether op FM en DAB+, de digitale opvolger van FM.

Alles digitaliseert

Van strippenkaart naar OV-chip, van wegenkaart naar navigatie, de videotheek werd vervangen door streamingsdiensten en in de rij staan bij de kassa van de supermarkt hoeft met de scankassa’s ook niet meer. Nieuwe technologieën worden toegepast om het leven makkelijker en veiliger te maken en meer keuze te bieden aan de consument. Ook radiosignalen worden inmiddels al flink wat jaren digitaal verspreid en steeds meer mensen luisteren digitaal naar de radio. Het gebruik van FM neemt hierdoor af. Zodra meer dan 70% van de Nederlandse bevolking digitaal naar de radio luistert (dus via DAB+ en/of IP), zullen partijen in onderling overleg een datum vaststellen waarop FM wordt afgeschakeld.

DAB+ biedt

DAB+ biedt tal van voordelen ten opzichte van FM. Zo zijn er bijvoorbeeld veel meer zenders te ontvangen, het is een gratis manier om naar ether-radio te luisteren, het is anoniem (oftewel: er zit geen provider tussen), het is milieuvriendelijker en je hoort alles in digitale geluidskwaliteit. Ook is het is niet meer nodig om verschillende frequenties te onthouden, alle DAB+ stations staan op alfabetische volgorde en je kunt eenvoudig je voorkeurs-stations instellen. De digitale ontvangst biedt een bijna compleet landelijke dekking (ca. 97%). Verder zijn DAB+-radio’s vaak uitgerust met digitale schermen waar bijvoorbeeld albumhoezen, titel, artiest en andere extra informatie op getoond kan worden. Vooral in nieuwe auto’s is het dashboard steeds vaker een groot zwart scherm, waar met nieuwe technologieën, waaronder DAB+, veel programma- of algemene informatie kan worden gedeeld met de automobilist.

De kans is groot

Dat je al DAB+ kunt ontvangen, in de auto bijvoorbeeld. De afgelopen jaren zijn veel nieuwe auto’s met deze optie afgeleverd en sinds eind 2020 is het zelfs verplicht. Neem contact op met je autodealer om erachter te komen of je DAB+ hebt in jouw (nieuwe) auto. Ook bestaat inmiddels ruim 85% van het aanbod in de winkels uit digitale radio (DAB+ en/of internet streaming). Ideaal voor in de keuken of voor op de camping, maar ook als onderdeel van een versterker of andere audioapparatuur in jouw huis. Ze zijn er in alle prijscategorieën, soorten en maten. Laat je inspireren in de elektronicawinkel(s) bij jou in de buurt of neem een kijkje op onze apparatuur-pagina.

Je DAB+ radio altijd up to date!

Digital Radio NL ontvangt regelmatig vragen van consumenten over het ‘plotseling verdwijnen’ van radiostations uit hun zenderlijst. In Nederland zijn diverse DAB+ netwerken operationeel. Ieder netwerk doet afzonderlijk onderhoud en/of voert verbeteringen door zoals het toevoegen van nieuwe radiostations. Wanneer zo’n ‘upgrade’ wordt gedaan, dan heeft jouw DAB+ radio een ‘update’ nodig. Die update heet “scan”. Sommige DAB+ radio’s doen dit automatisch en sommigen niet. In de gebruiksaanwijzing van je apparaat kun je terugvinden waar je deze optie kunt vinden om handmatig een scan uit te voeren op jouw apparaat. Ons advies is om elke 3-4 maanden deze scan uit te voeren. Hiermee haalt je DAB+ radio de meest actuele zenderlijst op. Ook zullen nieuwe stations op DAB+ automatisch in de lijst verschijnen.

Is jouw huidige radio aan vervanging toe?

Kies dan voor een radio met DAB+ want dan ben je klaar voor de toekomst. Vrijwel alle digitale radio’s beschikken over de mogelijkheid om via zowel DAB+/IP als FM naar de radio te luisteren en dat biedt keuze voor de consument, maar vooral een mogelijkheid om zelf te ontdekken wat de voordelen zijn van digitaal luisteren. Wie weet ontdek je een station dat alleen op DAB+ zit met jouw favoriete muziekgenre!