meest gestelde vragen

Digitaal radio luisteren is relatief nieuw, waarbij vooral radio luisteren via DAB+ soms nog onbekend terrein is. En nieuwe of onbekende materie roept ook vragen op. Heb je vragen over Digital Radio NL of DAB+? Kijk dan hieronder in de lijst met veel gestelde vragen. Staat je vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl

Mocht je ontvangstproblemen ervaren met DAB+, doe dan altijd eerst even een nieuwe autoscan. Of trek de stekker van de DAB+ radio uit het stopcontact en schakel deze na vijf seconden weer in. De meest voorkomende ontvangstproblemen zijn daarna vaak meteen opgelost.

over DAB+

wat is DAB+ eigenlijk?

DAB staat voor Digital Audio Broadcasting. DAB+ is de verbeterde versie van DAB, dat in 1981 is ontwikkeld door het Instituut voor Radiotechniek in Duitsland. Het betrof een onderzoeksproject van de Europese Unie. Anno 2013 is DAB+ een volwaardige digitale uitzendtechniek met veel voordelen. Het Nederlandse samenwerkingsverband Digital Radio NL werkt o.a. met DAB+ techniek. Buiten Nederland zijn er veel andere landen die via DAB/DAB+ uitzenden, zoals Australië, Duitsland, de UK, Noorwegen, Zwitserland, België, Italië, Polen en Denemarken.

DAB+ biedt digitale geluidskwaliteit en je navigeert eenvoudig op alfabet naar je favoriete zender. De digitale ontvanger stelt na een éénmalige installatie scan direct haarscherp af op het gewenste radiostation (af en toe kun je nieuwe autoscans uitvoeren om te zien of er meer stations bij gekomen zijn). Daarnaast kunnen zenders met DAB+ technologie aanvullende informatie leveren, waaronder beeldmateriaal. Afhankelijk van het type radio kun je deze beelden zien.

verdwijnt de (ether) FM?

DAB+ is de digitale opvolger voor FM, maar op dit moment is nog niet bepaald wanneer de FM wordt uitgeschakeld. De radiodiensten van de landelijke publieke omroep via de AM zijn per eind augustus 2015 al wel uitgeschakeld. Een aantal landen in Europa heeft bepaald wanneer hun FM-netwerken worden afgeschakeld. Noorwegen deed dit in 2017, Zwitserland streeft naar de start van de switch over in 2020, Duitsland en Engeland werken aan Digital Switch Over-plannen, net als Italië.

waarom wordt DAB+ geïntroduceerd?

Innovatie van de ether is logisch, efficiënt en praktisch; het biedt luisteraars meer gemak. Bij televisie is digitaal kijken inmiddels volledig geïntegreerd in de samenleving en analoog kijken achterhaald. Het grote voordeel van digitalisering van de ether voor radio is dat er meer ruimte beschikbaar komt om meer keuze te bieden aan de luisteraars. De ether FM is analoog en deze zenders nemen veel capaciteit in beslag, waardoor het aanbod beperkt is. Door de ether te digitaliseren met DAB+ wordt het aanbod zenders voor de luisteraar sterk vergroot. Daarnaast is het grote voordeel ten opzichte van analoge ether FM dat DAB+ in bijna heel Nederland in de ether te ontvangen is.

op welke manier wordt DAB+ gecodeerd?

DAB+ wordt gecodeerd in MPEG4/AAC+ codering, ook wel bekend als HE-AAC. Met deze codering is met lagere bitrates goede geluidskwaliteit te bereiken.

bestaat er een overzicht met DAB+ frequenties of kanalen?

Anders dan FM, zenden radiostations via DAB+ niet uit in ‘frequenties’, maar in ‘kanalen’. Een compleet overzicht van kanalen is te vinden op http://radio-tv-nederland.nl/dab/dab-overzicht.html

kan ik met digitale DAB+ radio programma's pauzeren, terugspoelen of opnemen?

Sommige radiomodellen hebben de optie om live uitzendingen te pauzeren en terug te spoelen. Andere hebben een timer voor het opnemen van programma’s op een specifiek tijdstip. Beide mogelijkheden geven je flexibiliteit en controle.

kan ik FM ontvangen op mijn digitale radio?

Ja. In bijna alle gevallen kan dat. Let bij aanschaf op het DAB+ en FM logo op de verpakking of bij de productbeschrijving.

heb ik voor DAB+ een internetverbinding nodig?

Nee, voor het luisteren naar radiostations via DAB+ heb je geen internetverbinding (vast of draadloos) nodig. DAB+ is, net als FM, gratis via de ether te ontvangen via een DAB+ digitale radio met antenne.

is DAB+ hetzelfde als internetradio?

Nee, DAB+ zendt gratis uit in de ether (door de lucht). Internetradio wordt gestreamd via het telecommunicatienetwerk. Daaraan zijn kosten verbonden afhankelijk van de tarieven die de serviceprovider berekent. Behalve internet only stations streamen ook etherstations hun content, waardoor deze via beide platforms (internet protocol en DAB+) zijn te beluisteren. Via de kabel kan ook digitale radio worden ontvangen. De kabelbedrijven gebruiken daarvoor de DVB-C techniek. Dit is alleen via de kabel te beluisteren, niet via de ether.

gaat DAB+ nog meer bieden in de toekomst?

Dat is wel de bedoeling. Zo kunnen zenders overwegen in de toekomst TPEG in te zetten. Dit communicatiesysteem brengt de luisteraar verkeersinformatie, openbaar vervoersinformatie en locatie informatie. Er wordt momenteel gewerkt aan uitbreidingen op het gebied van parkeerinformatie, verkeersopstoppingen, reistijden en weersinformatie. Al deze gegevens worden aan elkaar gekoppeld voor de meest actuele en optimale real-time informatievoorziening. Ook zal IP gekoppeld worden aan broadcast (DAB+). Hierdoor worden interactieve toepassingen tijdens broadcast radioluisteren voor gebruikers mogelijk.

radiostations en bereik via DAB+

naar welke radiozenders kan ik luisteren via DAB+?

Steeds meer radiostations en themakanalen zijn via DAB+ te beluisteren. Een compleet overzicht van de radiostations die via DAB+ te ontvangen zijn kunt u hier bekijken.

hoe kan ik al mijn favoriete zenders ontvangen met mijn digitale DAB+ radio?

Wanneer je de digitale DAB+ radio voor het eerst aanzet, schuif dan de antenne van de radio uit en zet de radio op een plek waar de ontvangst van DAB+ goed is. Druk vervolgens op ‘auto scan’ om alle DAB+ radiostations in jouw regio in het geheugen op te slaan.

wat zijn 'event' of 'pop up' radiostations?

‘Event’ of ‘Pop Up’ radiostations zijn digitale radiozenders die maar kort bestaan of regelmatig van ‘kleur’ wisselen. Bijvoorbeeld stations die alleen in de zomer of rond Kerst uitzenden. Of een station dat zich eerst helemaal op Pinkpop richt en daarna volledig voor Dance Valley gaat.

wat is het bereik van DAB+?

Klik hier voor meer informatie over de ontvangst van DAB+

krijg ik met DAB+ last van vertragingen?

Vertraging of ‘lag’ is onderdeel van digitale systemen en geldt dus voor zowel digitale TV als digitale radio. Voor DAB+ is de vertraging ongeveer 3-4 seconden. Lag wordt veroorzaakt door systeemtoepassingen. Het verder terugdringen van deze vertraging vergroot de kans op fouten in het signaal. De digitale ontvangers kunnen ook lag veroorzaken door te bufferen (gegevens eerst verzamelen in het buffergeheugen). Deze vertraging staat los van de DAB+ signalen.

storingen of ontvangstproblemen

netwerkstoringen

Het kan voorkomen dat de ontvangst tijdelijk wegvalt op uw DAB+ radio. Dit kan te maken hebben met werkzaamheden aan de zendmasten om updates door te voeren ter bevordering van de kwaliteit van de doorgifte. Het kan hierbij voorkomen dat de commerciële omroepen wel kunnen worden ontvangen, maar de publieke omroepen niet, of vice versa of dat de regionale omroepen tijdelijk niet kunnen worden ontvangen en publiek en/of commerciele wel, of vice versa. De drie partijen werken namelijk met drie verschillende netwerken waardoor een (tijdelijk) verschil in doorgifte kan bestaan.

atmosferische storingen

Net als bij de FM, kan de ontvangst van DAB+ als gevolg van uitzonderlijke weersomstandigheden (tijdelijk) worden gestoord. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij mist, op warme dagen, of wanneer de dag begint met felle zon. De gevolgen kunnen zijn (zware) storing of onderbrekende- of helemaal geen ontvangst. Dit effect is gelukkig wel tijdelijk. De boosdoener van weer-gerelateerde storingen is in de meeste gevallen een aanhoudend hogedrukgebied op de Noordzee, hoewel er ook andere oorzaken kunnen zijn. Vanwege temperatuur-inversies wordt het radiosignaal anders afgebogen, waardoor deze op andere locaties storing oplevert dan onder normale omstandigheden. Gelukkig komen dergelijke storingen heel weinig voor, maar vervelend is het wel. Voor de luisteraar en de radiostations.

Digital Radio NL, radiostations en de zenderoperators hebben helaas geen invloed op het weer. Tijdens een periode van troposferische storing kunnen dan ook geen concrete maatregelen worden genomen om deze op te heffen. Het is een kwestie wachten op weersverandering, eigenlijk juist op een verslechtering daarvan. Hoe vervelend ook, gelukkig zijn deze storingen van tijdelijke aard.

ik ontvang niets/weinig meer

Soms wisselen radiozenders van digitaal kanaal of worden er zenders toegevoegd of verwijderd. Ook kan het zo zijn dat digitale DAB+ ontvangers soms kanalen kwijtraken. Voor de zekerheid kun je dan met de DAB+ digitale ontvanger een nieuwe ‘Autoscan’ uitvoeren. De radio reset dan alle instellingen en zoekt de beschikbare DAB+ radiostations opnieuw op. De klachten zouden dan verholpen moeten zijn. Indien uw ontvangstklachten na een nieuwe autoscan nog niet verholpen zijn, stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl en vergeet vooral niet de plaats te vermelden waar u de problemen ervaart.

wat moet ik doen bij problemen met ontvangst/signaal?

Het kan voorkomen dat de ontvangst tijdelijk wegvalt op uw DAB+ radio. Dit kan te maken hebben met regelmatige werkzaamheden aan de zendmasten om updates door te voeren ter bevordering van de kwaliteit van de doorgifte. Het kan hierbij voorkomen dat de commerciële omroepen wel kunnen worden ontvangen, maar de publieke omroepen niet, of vice versa of dat de regionale omroepen tijdelijk niet kunnen worden ontvangen en publiek en/of commerciele wel, of vice versa. De drie partijen werken namelijk met drie verschillende netwerken waardoor een (tijdelijk) verschil in doorgifte kan bestaan.

Hoewel de ontvangst door Nederland steeds wordt uitgebreid door het plaatsen van meer zendmasten, is ontvangst op sommige locaties helaas toch soms nog niet mogelijk omdat indoor dekking niet overal te garanderen is. Dit heeft te maken met de aanwezige signaalsterkte buiten en de omvang van eventuele obstakels. Bijvoorbeeld: een houten wand van een schuurtje houdt minder signaal tegen dan het beton van een muur en zal dus een betere ontvangst genereren. Denk hierbij ook aan de vergelijkbare signaalsterkte bij mobiele telefonie ontvangst.

In geval van een storing kan het helpen om een autotune/autoscan uit te voeren. Mocht auto tune niet het gewenste effect hebben dan kunt u proberen terug te gaan naar de fabrieksinstelling.

Opties auto tune/auto scan:

1. Druk op auto tune
2. Herpositioneren van de radio, dan autotune
3. Herpositioneren van de antenne, dan autotune

Andere situaties

A. Wel stationsnamen, geen geluid >> GEEN DAB+ radio of het volume staat zacht
B. Wel ontvangst, geen geluid >> Zie punt 1-3 of het volume staat zacht
C. Wel publieke, geen commerciële zenders of v.v. >> Zie punt 1-3
D. Wel Radio 1, geen Radio 6 (bijvoorbeeld), kan niet, u luistert dan via FM

Indien uw ontvangstklachten hierna nog niet verholpen zijn, stuur dan een mail naar info@digitalradio.nl en vergeet vooral niet de plaats te vermelden waar u de problemen ervaart.

DAB+ in de auto

hoe ontvang ik DAB+ in mijn auto?

Juist in de auto kun je nu al genieten van alle voordelen van DAB+ digitale radio. Een digitale DAB+ radio installeren in je auto kan eenvoudig, maar staat in Nederland nog in de kinderschoenen. Wij adviseren een vakman in te schakelen.

In de auto wordt onderscheid gemaakt tussen radio’s in een nieuwe auto of een bestaande auto

Nieuwe auto

In de eerste zes maanden van 2017 werd 35% van de auto’s verkocht met DAB+ standaard aan boord. Bij alle autofabrikanten zijn modellen waar DAB+ standaard wordt meegeleverd of als optie verkrijgbaar is. Vraag hiernaar bij de dealer bij de aanschaf van een nieuwe auto.

Wat moet ik doen om mijn FM-autoradio te upgraden naar DAB+ digitale radio (bestaande auto)?

Je hebt een auto en wilt je radio upgraden naar DAB+ digitale radio. Er zijn dan twee mogelijkheden:

1. De originele radio kan eruit

Indien jouw radio vervangen kan worden, is de upgrading naar DAB+ digitale radio eenvoudig. Door een keuze te maken uit een nieuwe DAB+ digitale radio, met eventuele opties als USB met MPEG3, Bluetooth, handsfree car kit, streaming (Spotify) vervang je de oude radio door een nieuwe.

2. De originele radio kan er niet uit

Indien jouw radio niet vervangen kan worden, bestaan er twee opties voor upgrading van jouw radio naar DAB+ digitale radio:

A. 

Geïntegreerde oplossing: teksten worden weergegeven op display van je originele radio, bediening verloopt via de originele knoppen van je radio en/of je stuurwiel. Je voegt een kastje toe, maar je ziet er aan de buitenkant niets meer van.

B.

Niet geïntegreerde oplossing: bediening en display weergave extern (niet op originele radio). Los displaytje / car kit middels een apparaatje met sigarenaansteker-plug

Hulp bij keuze en inbouw:

Om een DAB+ digitale radio in uw auto te monteren vraag hulp bij uw autodealer, auto accessoire retailer of inbouwspecialist.

de DAB+ antenne van de auto

Bij DAB+ ontvangst in de auto is de antenne misschien wel het belangrijkste onderdeel in de keten. De auto is een ‘kooi van Faraday’, wat inhoudt dat een signaal dat van buitenaf komt moeite heeft binnen in de auto te komen. Ook het feit dat veel autoramen tegenwoordig zon- en warmtewerend zijn zorgt ervoor dat signalen moeite hebben om door te dringen in de auto.

De beste antennes voor een auto zijn de versies die buiten de auto, dus op het dak, worden geplaatst. Daar heeft u de keuze uit zogenaamde ‘sharkfin’ antennes en ‘spriet’ antennes. Uit metingen is gebleken dat de spriet antenne verreweg de beste ontvangst heeft en de raam antenne de minste. De sharkfin doet het ook goed, alleen dan wel iets minder dan de spriet antenne. Er zijn inmiddels vele DAB+ antennes voor de auto beschikbaar. Kijk hier voor een overzicht van beschikbare apparatuur voor in de auto of voor inbouw achteraf in combinatie met bestaande apparatuur.

Disclaimer: keuze voor apparatuur en correcte werking daarvan is de verantwoordelijkheid van de consument. Digital Radio NL geeft geen adviezen en kan ook niet verantwoordelijk gehouden voor de (niet) juiste werking van door de consument gekozen apparatuur.

kan ik zelf een DAB+ digitale radio inbouwen?

Het is mogelijk dit zelf te doen. Voor het beste resultaat raden we u echter aan een professional in te schakelen.

wat kost DAB+ digitale radio in de auto?

De kosten van DAB+ digitale radio zijn afhankelijk van het product u kiest en de bijbehorende antenne en/of installatiekosten.

DAB+ apparatuur

welk apparaat moet ik kiezen?

Er zijn vele modellen DAB+ apparaten verkrijgbaar: van wekker- tot bouwradio en van losse DAB+ antenne tot compleet navigatiesysteem voor in de auto. Via onze online apparatuur pagina kunt u zoeken naar het soort DAB+ apparaat van uw voorkeur en kunt u voor meer informatie doorklikken naar de website van de fabrikant. Deze module heeft als doel u een beetje richting te geven in het aanbod aan beschikbare DAB+ apparatuur, maar is geen webshop. Voor aanschaf adviseren wij u contact op te nemen met een DAB+ retailer in de buurt of eens te kijken op online vergelijking-sites. Ook loont het wellicht de moeite online te zoeken naar een DAB+ forum waar andere bezoekers met dezelfde vragen samenkomen.

uit welke modellen kan ik kiezen?

Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een DAB+ versie van. Wekkerradio’s, iPod docks, Wifi- DAB+ combinaties, HiFi componenten, micro- en mini systemen, MP3 & MP4 spelers, autoradio’s, USB’s en settopboxes (STB). Wil je van alle digitale mogelijkheden gebruikmaken dan zijn er radio’s met een klein beeldscherm. Er zijn inmiddels honderden modellen verkrijgbaar. Met de online module van Digital Radio kunt u zoeken naar het DAB+ apparaat van uw voorkeur en kunt u voor meer informatie doorklikken naar de website van de fabrikant. Deze module heeft als doel u een beetje richting te geven in het aanbod aan beschikbare DAB+ apparatuur, maar is geen webshop. Voor aanschaf adviseren wij u contact op te nemen met een DAB+ retailer in de buurt of eens te kijken op online vergelijking-sites. Ook loont het wellicht de moeite online te zoeken naar een DAB+ forum waar andere bezoekers met dezelfde vragen samenkomen.

welke merken DAB+ radio's zijn er te krijgen?

Bijna alle bekende en onbekendere fabrikanten produceren inmiddels DAB+ radio’s. Er zijn vele modellen DAB+ apparaten verkrijgbaar: van wekker- tot bouwradio en van losse DAB+ antenne tot compleet navigatiesysteem voor in de auto. Met de online apparatuur pagina van Digital Radio kunt u zoeken naar het type DAB+ apparaat en kunt u voor meer informatie doorklikken naar de website van de fabrikant. Deze module heeft als doel u een beetje richting te geven in het aanbod aan beschikbare DAB+ apparatuur, maar is geen webshop. Voor aanschaf adviseren wij u contact op te nemen met een DAB+ retailer in de buurt of eens te kijken op online vergelijking-sites. Ook loont het wellicht de moeite online te zoeken naar een DAB+ forum waar andere bezoekers met dezelfde vragen samenkomen.

waar kan ik een DAB+ ontvanger kopen?

Digitale DAB+ radio’s zijn te koop bij een verscheidenheid aan retailers en webshops. Zoeken via internet levert de dichtstbijzijnde verkooppunten en productinformatie op. Let bij aanschaf op het DAB+ logo op de verpakking of bij de productbeschrijving.

wat kost een DAB+ digitale radio?

De enorme variatie in modellen en mogelijkheden betekent een groot verschil in prijs. Van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. Met de online module van Digital Radio kunt u zoeken naar het DAB+ apparaat van uw voorkeur en kunt u voor meer informatie doorklikken naar de website van de fabrikant. Deze module heeft als doel u een beetje richting te geven in het aanbod aan beschikbare DAB+ apparatuur, maar is geen webshop. Voor aanschaf adviseren wij u contact op te nemen met een DAB+ retailer in de buurt of eens te kijken op online vergelijking-sites. Ook loont het wellicht de moeite online te zoeken naar een DAB+ forum waar andere bezoekers met dezelfde vragen samenkomen.

DAB+ ontvangst binnen- en buitenland

kan ik buitenlandse radiostations via DAB+ in Nederland ontvangen?

Het is helaas niet mogelijk buitenlandse radiostations in Nederland via DAB+ te ontvangen. Door overshoot zou het in grensgebieden van aangrenzende landen eventueel zeer beperkt mogelijk zijn, maar daar kun je niet vanuit gaan. Anders dan satelliet- of internet-radio is DAB+ land-gebaseerd en werkt DAB+ alleen binnen het zendbereik. Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar buitenlandse stations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station. Dit laatste kan voor u, afhankelijk van uw (mobiele) abonnement, wel kosten meebrengen voor dataverkeer. Meer informatie daarover kunt u inwinnen bij uw (mobiele) provider.

kan ik Nederlandse radiostations via DAB+ in het buitenland ontvangen?

Het is helaas niet mogelijk Nederlandse radiostations in het buitenland via DAB+ te ontvangen. Door overshoot zou het in grensgebieden van aangrenzende landen eventueel zeer beperkt mogelijk zijn, maar daar kun je niet vanuit gaan. Anders dan satelliet- of internet-radio is DAB+ land-gebaseerd en werkt DAB+ alleen binnen het zendbereik. Indien u een digitale DAB+ radio met bluetooth en/of internet-ontvanger heeft, dan kunt u wel naar Nederlandse radiostations luisteren via IP (via bluetooth dient u dan uw apparaat te koppelen met een IP-ontvanger). Ook is het mogelijk het radiostation te beluisteren via de internet-stream van het station. Een overzicht daarvan vindt u op https://digitalradio.nl/luister-live. Dit laatste kan voor u, afhankelijk van uw (mobiele) abonnement, wel kosten meebrengen voor dataverkeer. Meer informatie daarover kunt u inwinnen bij uw (mobiele) provider.

kan ik in het buitenland met mijn eigen DAB+ digitale radio luisteren naar radiozenders uit dat land?

Ja. In Nederland worden DAB+ diensten uitgezonden op Band III. Veel Europese landen gebruiken ook Band III, hoewel sommige een andere band, L-Band, gebruiken. De digitale DAB+ radio’s in Nederland zijn geschikt voor Band III. Indien u de grens overgaat naar bijvoorbeeld Duitsland, dient u een autoscan uit te voeren, waardoor de radio de zenders van dat land zal vinden.

Meer weten?