DAB+ ontvangst

Met DAB+ luister je via de digitale ether naar je favoriete radiozender. Alle landelijke en regionale publieke en commerciële radiostations die je kent van FM zitten erop. Daarnaast zijn ten opzichte van FM extra digital only radiostations te beluisteren. Voor het digitale DAB+ signaal heb je wel een radio-ontvanger met DAB+ techniek nodig.

De publieke en commerciële radiostations in Nederland digitaliseren. Zo kun je digitaal radio luisteren via computer, tablet, mobiele telefoon of tv set-top-box, en sinds enige tijd ook digitaal via de ether. DAB+ is de digitale opvolger van FM en hiervoor heb je alleen maar een DAB+ radio nodig. DAB+ biedt meer zenderkeuze, in bijna heel Nederland ontvangst en digitale geluidskwaliteit.

Alle DAB+ radiostations zijn ook online te beluisteren. Klik hier voor het aanbod. Let op: jouw internet provider kan - afhankelijk van je abonnement en gebruik - dataverkeer in rekening brengen.

Er zijn regelmatig nieuwe instellingen en/of radiostations beschikbaar voor je DAB+ digitale ontvanger. Doe daarom zo nu en dan een nieuwe Autoscan, dan is je ontvanger weer up-to-date.

Voor meer info over DAB+, klik hier.

hoe werkt DAB+?

Je kunt radio luisteren via de kabel, de ether en via internet. Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. De analoge ether FM wordt op termijn opgevolgd door het Digital Audio Broadcasting+. DAB+ werkt volgens het Single Frequency Network principe, waarbij verschillende zendmasten dezelfde data op dezelfde frequentie uitzenden. Dit heet een multiplex-kanaal. Hierdoor zijn er geen signalen die met elkaar in conflict komen, in tegenstelling tot fm-radio. Iedere geschikte ontvanger splitst het signaal op in individuele zenders op waardoor er naar radiozenders kan worden geluisterd.

Nederland heeft verschillende DAB+ netwerken (o.a. één van de landelijke commerciële radiostations (VCR), één van de Nederlandse Publiek Omroep (NPO), één van de combinatie van regionale radiostations en één van het bedrijf Mobiele tv nl, ook worden tests met lokale omroepen uitgevoerd).

Op een radiostations stem je via DAB+ eenvoudig af. Als je de radio in gebruik neemt voer je een autoscan uit (en met regelmaat herhaal je deze autoscan). Vervolgens kun je je favoriete station op naam vinden.

Ontvangst

De eerste DAB+ netwerken zijn gebouwd voor ontvangst buitenshuis, dus primair voor de automobilist en gebruik buitenshuis. Inmiddels zijn landelijk zowel het netwerk van NPO, als ook het netwerk van de commerciële landelijke radiostations met meer en sterkere zenders uitgebreid. Hierdoor is het signaal van de stations op deze netwerken dusdanig goed, dat de programma’s in vrijwel het gehele land (>97%) te ontvangen zijn. Met deze upgrade is ook de binnenhuisontvangst fors verbeterd, maar deze hangt af van bebouwing en constructies ter plaatse, net als bij 4G en FM. Het netwerk voor de regionale omroepen kent – behalve in de Randstad – een tenminste net zo goede dekking, maar het gaat, zoals de naam al zegt, hoofdzakelijk om regionale programma’s. In Zuid-Nederland is het netwerk nog beter, het is gebouwd voor ontvangst binnenshuis. In elke regio verschilt het programma-aanbod. Sommige programma’s zijn in meerdere regio’s te ontvangen.

AM, FM en DAB+

Voor mobiele ontvangst of ontvangst waar niet direct een kabelaansluiting of internet beschikbaar is, heb je ontvangst van etherzenders nodig. Tot nu toe kon je radio met een matige geluidskwaliteit ontvangen via de oude AM-band of via de FM-band, die wel een goede kwaliteit biedt, maar niet elke zender is overal in het land beschikbaar. Met DAB+ is er meer geografische dekking (voor de landelijke stations meer dan 97%) en DAB+ biedt daarnaast een completer zenderaanbod. DAB+ ontwikkelt zich snel in Europa. Je hebt er wel een radio voor nodig, die is uitgerust met een zogeheten DAB+ chipset.

Planning en bereik

De dekking van DAB+ zendernetwerken wordt gepland volgens technisch bepaalde ontvangstnormen, waaronder de kwaliteit van de ontvanger, maar ook rekening houdende met weersomstandigheden, obstakels-werking van gebouwen en andere zaken. Dat leidt tot een waarschijnlijkheidspercentage voor de ontvangst, maar een planningsnorm garandeert de ontvangst niet in absolute zin.
Lokaal, individueel of tijdelijk kunnen de omstandigheden immers zo afwijken, dat de ontvangst ondanks de netwerkplanning toch gestoord wordt, ook al is de waarschijnlijkheid van ontvangst er volgens de bereik-voorspelling groot genoeg.

het belang van een goede ontvanger

Voor een goede ontvangst is een redelijke radio van belang. Maar ook de antenne en - als het om een autoradio gaat - de inbouw van radio, antenne en versterker hebben grote invloed op de feitelijk ervaren ontvangstkwaliteit. Een slechte radio of een slecht ingebouwde ontvangst-set (radio, antenne, bekabeling en accessoires) ontvangen - vanzelfsprekend - slecht en een goede werkt gewoon.

In de praktijk blijkt de spreiding in kwaliteit tussen ontvangstsystemen groot te zijn. Zoals hierboven al genoemd, is de inbouw van een autoradio eveneens bepalend voor een al dan niet goede ontvangst, waarbij de ontvangstantenne nogal eens roet in het eten gooit. De voor DAB+ in de handel zijnde antennes, vaak bijgeleverd bij een autoradio, zijn zeer divers van kwaliteit en soort.

De antennes variëren van geavanceerde types tot eenvoudige folie-antennes die tegen de binnenzijde van de ruit moeten worden geplakt. Met dat laatste type doen zich relatief veel problemen voor in de zin van verminderde ontvangstgevoeligheid, die dan ook afhankelijk kan zijn van de richting waarin de auto rijdt. De wijze, waarop de vaak versterkte antennes worden gevoed vanuit de autoradio, is een andere veel voorkomende reden voor minder goede ontvangst.

Op individueel niveau kan een zenderoperator of radiostation niet nagaan of een ontvangstinstallatie al dan niet voldoet aan een redelijke kwaliteitsnorm. Evenmin kunnen deze per individueel geval analyseren waar het probleem 'm in zit. Zorg dus altijd voor een goede ontvanger en inbouw door een op dit gebied ervaren vakman.

Voor portable ontvangers geldt natuurlijk evenzeer, dat een goede ontvanger het halve werk is.

waarom DAB+?

DAB+ is de digitale opvolger van FM. Maar waarom zou je nu al kiezen voor DAB+?

MEER
KEUZE

Alle radiozenders die je kent van de FM, plus extra digital-only themakanalen

MEER
GEMAK

Geen frequenties onthouden: zoek je favoriete radiozenders eenvoudig op naam

DIGITALE
GELUIDSKWALITEIT

Jouw favoriete radiostation in digitale geluidskwaliteit

DAB+ apparatuur

Van wekker- tot bouwradio en van losse DAB+ antenne tot compleet navigatiesysteem voor in de auto, er zijn vele modellen DAB+ apparaten verkrijgbaar. Bijvoorbeeld:

  • Antennes
  • Auto audio
  • Bouwradio’s
  • Douche radio’s
  • Home audio
  • Internet audio
  • Mini radio’s
  • Portable radio’s
  • Smartphones
  • Tafel radio’s
  • Tuners en receivers
  • Wekkerradio’s

Via onze apparatuur pagina kunt u zoeken naar DAB+ apparatuur op basis van uw voorkeuren. Voor meer informatie kunt u dan vervolgens doorklikken naar de website van de fabrikant. Onze apparatuur pagina heeft als doel u richting te geven in het aanbod aan beschikbare DAB+ apparatuur, maar is geen webshop. De DAB+ apparatuur zult u dan ook aan moeten schaffen bij een gespecialiseerde winkel of via diverse online kanalen.

Bekijk alle apparatuur

Meer weten over digitaal radio luisteren?