11 september 2020<br />Alle RPO-zenders met hogere geluidskwaliteit op DAB+ in Randstad
  • 11 september 2020

11 september 2020
Alle RPO-zenders met hogere geluidskwaliteit op DAB+ in Randstad

Alle regionale publieke radiostations (RPO) in de Randstad zijn nu in hogere geluidskwaliteit te ontvangen op DAB+. Onlangs hebben ook Radio Rijnmond, Omroep Flevoland en Radio Gelderland op kanaal 8A de bandbreedte opgeschroefd van 64 kbps naar 96 kbps. Onlangs verhoogden ook Radio West, Radio M Utrecht en NH Radio hun geluidskwaliteit al.

Om dit mogelijk te maken hebben alle regionale commerciële stations op dit netwerk ruimte afgestaan. Zij zenden nog wel uit met een geluidskwaliteit van 64 kbps, maar hebben de foutcorrectie verlaagd van de gebruikelijke 3A naar 3B. Hierdoor valt de ontvangst van de regionale commerciële stations aan de rand van de verzorgingsgebieden van de DAB+-zenders eerder weg dan de publieke regionale stations.

Maar omdat het vermogen van de zenders in Amsterdam, Rotterdam en IJsselstein begin augustus fors is verhoogd en er nieuwe zenders in Den Haag en Hilversum zijn aangezet voor dit netwerk, is het bereik voor zowel de publieke als commerciële zenders vergroot. De regionale publieke stations gebruiken nog wel foutcorrectie 3A.

LAATSTE BERICHTEN
MEEST GELEZEN