8 juli 2020<br />Meer regionaal nieuws op DAB+ in Noord- en West-Duitsland
  • 8 juli 2020

8 juli 2020
Meer regionaal nieuws op DAB+ in Noord- en West-Duitsland

De publieke omroepen NDR voor Noord-Duitsland en WDR voor West-Duitsland hebben hun aanbod van regionaal nieuws op DAB+ uitgebreid. Sinds kort zijn alle regionale nieuwsedities van NDR1 en WDR2 via digitale etherradio te ontvangen. Wel is de opzet bij de twee omroepen verschillend.

De WDR geeft sinds maandag (6 juli) via haar DAB+-netwerk op kanaal 11D in de deelstaat Noordrijn-Westfalen alle acht de regionale nieuwsedities van WDR2 door. Luisteraars kunnen daarbij simpelweg kiezen naar welke editie ze willen luisteren. Nadeel is echter wel dat de acht edities van WDR2 ontzettend veel bandbreedte kosten. In plaats van met een dynamische configuratie te werken, waarbij buiten het nieuws om als de audio op alle edities gelijk is dezelfde audiostream wordt doorgegeven, worden alle acht de edities continu met 72 kbps doorgegeven.

Om ruimte te maken voor al deze edities heeft de WDR helaas alle bandbreedtes van haar overige stations teruggebracht naar 72 of 64 kbps. Alleen WDR3 zendt nu nog met 96 kbps uit. Het verkeerskanaal WDR Vera is zelfs helemaal van DAB+ gehaald.

Lees verder